PBL kijkt naar tussendoelen voor klimaat in 2040

In opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat kijkt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) naar tussendoelen voor het klimaat voor 2040. Er zijn nu klimaatdoelen vastgesteld voor 2030 en 2050. Deze vrij lange periode zou kunnen ‘opgeknipt’ in twee kortere periodes door tussendoelen te stellen voor 2040.

Als dit doel in lijn wordt geplaatst met de doelen van 2030 en 2050 zou de co2 reductie in 2040 op 80% moeten liggen. Klimaatexperts waarschuwden al eerder dat er in 2040 meer nodig is om de zwaardere laatste loodjes richting 2050 te kunnen overkomen. De Europese wetenschappelijke klimaatraad adviseerde daarom een uitstootverlaging van 90 tot 95 procent voor 2040 (ten opzichte van het basisjaar 1990). De Europese Commissie onlangs dan ook een 90 procent-doel voor, als EU-gemiddelde.

Een ander aspect vormt de haalbaarheid van het nieuwe klimaatdoel, bijvoorbeeld technisch of economisch. Ook het aspect van draagvlak is belangrijk. Als mensen op grote schaal hun levensstijl aanpassen, en bijvoorbeeld minder gaan vliegen en vlees eten, wordt het doel makkelijker gehaald. Bij het ontbreken van draagvlak wordt het juist moeilijker, zegt PBL-onderzoeker Detlef van Vuuren. Volgens Van Vuuren wordt de noodzaak steeds groter om de haalbaarheid van klimaatdoelen te onderzoeken. “Het is belangrijk dat Nederland als geheel nadenkt over welke doelen we willen nastreven. Wat zouden we als Nederland rechtvaardig vinden?”, vraagt Van Vuuren. “We weten ook: mensen zijn bereid om emissiereducties te accepteren, mits het rechtvaardig gebeurt.”

Lees meer hierover op de websites van RTL Nieuws en NOS.